Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den desátý - středa 9. února 2011 - Ekvádor

p2090076.jpg

 

Den desátý – středa 9. února 2011

do konce expedice zbývá 27 dní
Ekvádor  
Počasí: v horách zima, dešťové přeháňky
Čas. pásmo: + 6 hodin
Přeprava: Autobus
 
 
„ Krok   za   krokem „
 
Včera jsem opomněl napsat, že jsme jeli po“panamerické cestě“, která vede od Ohňové země na konci jihu Argentiny a Chile, po západní části Jižní Ameriky přes Střední Ameriku a západní část USA a Kanadu na Aljašku, předpokládám, že tato cesta je dlouhá na 20 tisíc kilometrů - přemýšlím nad tím, že absolvovat tuto cestu jakýmkoliv směrem ať už z jihu na sever nebo opačně by bylo velice krásné, ale nesmírně náročné.
 
Vrátím se ještě k předešlému dni. Michal náš průvodce si nás svolal v 9 hodin večer, na co nám však neprozradil – to jsme se dozvěděli až večer, přijel předělaný náklaďák, u nás by se řekl babosed, prostě ze dřeva udělané dřevěné lavice a zadní část sloužila více méně jako taneční parket, protože tam měli instalován přehrávač s hlasitou místní hudbou. Ti starší usedlejší seděli, ti mladší horkokrevní skotačili při síle zvuku amplionů v barevně a světélkujícím stroji. A tento stroj nás odvezl o asi 500 výškových metrů na vyvýšeninu v nadmořské výšce asi 2 300 m.n.m., kde je umístěn asi 10 metrů vysoký v noci ozářený kříž. Pořadatelé nás odvedli na zastřešenou dřevěnou vyhlídku, podali nám informace o sopce nad námi, která naposledy se probudila v roce 2006 a provedla dosti veliké škody. Proto obyvatelé Baňas cvičí minimálně 6 krát za rok, jak se mají obyvatelé a návštěvníci v případě činnosti sopky Tangorahua, která je vysoká 5 016 m.n.m. chovat, dokonce nám ukazovali v osvětleném Baňas asi 4 místa, kde se lidé shromažďují do úkrytů před lávou a sopečným popelem. Pro zlepšení naší nálady, a protože začalo dosti silně pršet nám nabídly sladký bezalkoholový čaj, ale také místní silnou pálenku z cukrové třtiny. Pro nás všechny přes nepřízeň počasí to byl pěkný zážitek, protože na tuto vyhlídkovou plošinu nad osvětleným 20 tisícovým městem přivezlo zřejmě jen návštěvníky asi 8 takových zajímavých dopravních prostředků. Počasí zcela určitě zhatilo mnohým radost a potěšení a trhovcům s občerstvením neprodej grilovaného zboží.
 
První zastávka byla v Puyo, kde již začíná pravý nefalšovaný amazonský prales. Jsou to stromy, které vesměs na kmenech a hlavně v koruně nesou veliké množství parazitujících jiných rostlin, tím se stává to, že koruna pralesu se zahustí a v této koruně vlastně probíhá téměř veškerý organický proces. V nižších patrech pralesa se vytvoří mikroklima vlhké bez slunečních paprsků a život rostlin je mnohem slabší než v koruně – v horních částech pralesa.
 
Prošli jsme jen takový okruh s průvodcem, který vysvětlil jednotlivé druhy rostlin, jejich účinky ve prospěch zdraví člověka, který v tomto prostředí žije tento biotop, když tam není zničující zásah člověka, žije a může svým koloběhem vytvořit poměrně výborné podmínky pro život a uživení místních indiánů, kteří dokáží jeho podmínky využít.
 
Vlastně jsme se vraceli směrem ke Městu Baňos a zastavili jsme se u „Dáblova vodopádu“, příchod i zpáteční cesta byla k němu poměrně náročná, nicméně vodopád a několik možností k fotografování i filmování byli výborné ať jej sledoval odkudkoli. Řeka se valila ho hloubky snad 150 možná 200 metrů, pěkný pohled byl z lanového mostku pod vodopádem.
 
Následoval oběd, který sice byl za 12 USD na osobu, ale velni dobrý - vynikající hustá polévka, rýže, obloha a možnost výběru kuře, hovězí maso nebo krevety, zákusek, džus i možnost utrhnutí si banány z trsů před restaurací.
 
Následovala lanovka Taramita, je to běžný způsob zdolávání hlubokých a širokých údolích řek a tato sloužila pro turisty jako atrakce a byla umístěna nad dvěma zajímavými vodopády. Projeli jsme si v takové červené nízké kabině asi pro 10 osob přes údolí tam i zpět. Někteří z nás si zde za 10 USD koupili přívěsek vyřezané z mince, kde je znázorněna Jižní, Střední a Severní Amerika a ještě rovník, obratník Raka a Kozoroha.
 
Poslední zastávka před dlouhým přejezdem autobusu byla u silničního mostu, kde byli silniční tunel, vlastně tam vedle sebe byli 2 mosty nad hlubokým říčním srázem a tam byla možnost skočit za 10USD nebo za 15 USD. Z celé naší skupiny cestovatelů expedice se první na skok připravil Jaro Jadro z Kežmaroku, který si užil předcházejícího dne podobný skok na jiném mostě v Baňos, druhá byla policistka z Bratislavy, třetí jsem se odvážil sám a skočení z mostu zakončil náš druhý průvodce. Takže bezprostřední pocity jsou asi takové, že člověk se ke skoku sám přihlásí, aby prožil něco vyjímečného, další zvláštní pocit je, když organizátoři vás šněrují do sedáku a postroje - v mém případě sice nejde o první zkušenost s tímto zařízením, nicméně jsem asi byl naprosto zvláštní obézní osoba a tento postroj pro mě byl malý, ale nakonec až na snad 5 cm v prsní oblasti mě jakž takž sedl, další pocit je zvláštní když člověk leze na asi metr vysoké zábradlí na mostě, kdy se mu třepou kolena a kouká jak naproti všichni s kamerami a foťáky jej sledují, další zvláštní pocit je, když člověk rozpaží a skočí volným pádem a cuknutí,kdy jej lano zadrží a dojde j rozhoupání a až k celkovému zastavení. Všichni „čtyři skokani jsme si zasloužili uznání od ostatních a patřičným připití alkoholem.
 
A vraceli jsme se do Baňos a odtud už nabrali směr západní k Tichému oceánu. Zastávka byla jen z více jak pětitisícové činné sopky, která se na chvilečku ukázala z pod mraků, a na spoušť kterou způsobila v roce 2006 při její poslední erupci, až po půlnoci jsme se dostali do krásného městečka při Pacifiku.
 
Vizitka účastníka naší Expedice Jižní Amerika 2011
 
Dr. Martin Lukáč alias Maťo Indy má 39 roků je z Bratislavy, cestoval již do Indonésie, Korea, Kambodža, Thajsko, Mauritius, Karibik, USA, Kanada a po Evropě, chce do Oceánie, Asie a na Nový Zéland. Má záliby: snowboard, tanec, cestovatel s minulostí potápěče a budoucností bubeníka. Jinak Maťo se projevuje jako vynikající společník, bavič a srandista- zcela určitě.
 

Náhledy fotografií ze složky Ekvádor - Expedice Jižní Amerika 2011

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 3006217
Měsíc: 38
Den: 38