Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den čtrnáctý - neděle 13. února 2011 - PERU, Andy

131_img_9924.jpg

 

Den čtrnáctý – neděle 13. února 2011

do konce expedice zbývá 23 dní, máme dva týdny za sebou
PERU – ANDY
Počasí: jsme v Andách, občas slunce-teplo, občas zataženo a kapky deště a zima
Čas. pásmo: + 6 hodin
Přeprava: autobus v Limě, letadlo Lima-Cuzco, autobus v Cuzco
 
„ Krok   za   krokem „
Dnes jsme vstávali ve 3 hodiny ráno, byla malá snídaně a odjezd na letiště v Limě, neodletěli jsme v plánovaný čas 5,40 hodin, ale o hodinu a půl později, protože Cusco nepřijímalo z důvodů horšího počasí. Let byl velmi krátký, vždyť jde o cca 600 km, ale obrovského převýšení z 0 mnm do cca 3 500 mnm. Některým z této výšky zdravotně se přitížilo, už se mnohem hůře dýchá, pociťuje se únava a bolest hlavy. Odjeli jsme se podívat na 4 ruiny nad překrásným městem.
194_img_0294.jpgPrvní z nich byla pevnost s překrásným rozhledem na město pod ní. Její mohutnost je přesně a důmyslně vystavěna celkem ve 3 výškových rovinách z obrovských přesně lícovaných kamenných bloků různé velikosti bez spár a bez pojícího materiálu - jak Inkové z říše slunka kameny opracovávali, přepravovali, jak jej řezali, když neznali písmo, kolo a ocel tak to stále nevíme a je na to mnoho teorií jen se o ně zajímat a přiklonit se k některé z nich. Zajímavá byla i informace jak tak mohutná říše vznikla, jak si podrobovala jiné území buď tím, že zvítězila diplomaticky nebo vojensky - každý obyvatel z toho, co si vydělal, odevzdal Inkovi jednu třetinu, církvi další třetinu a třetina mu zůstala k uživení rodiny. Ruiny druhé pevnosti jsou i v dobrém technickém stavu, navštívili jsme i kultovní a věštírenskou záležitost a incké lázně, kdy v nich smývali prach i pot, ale hlavně se duševně očisťovali, aby mohli být přítomni náboženským obřadům. K večeru jsme se seznámili s pamětihodnostmi města Cuzco a pořad večera je individuální - jídlo oslava narozenin druhého našeho průvodce Ivana a nebo odpočinek - zítra nás čeká jeden z divů světa Machu Pichu.

_mg_0237.jpg

 
Vizitka sprievodca naší Expedice Jižní Amerika 2011
Michal Chmeliar
- sprievodca
- 28 rokov
- Zilina, Slovensko a Juzna Amerika
- posledne 4 roky sprevadza BUBO cesty v Juznej Amerike, Kube a Europe
- cestovatelsky sen - Ekvador, Stredna Amerika a najblizsie doma Velky Rozsutec

Takhle stručně se o sobě vyjádřil náš perfektní průvodce č. 1, který nemá jen vlohy pro organizování celé expedice, ale velice o všech státech hodně ví, celou jejich historii, ale i současnost, vyzná se i v kolizních situacích, dokáže kamarádsky poradit komukoli, je prostě mladý perspektivní chlap na svém místě, pro nás jeho klidné a rozhodné vystupování nám dělá velice náročnou expedici snesitelnější s ohromnými zážitky nás všech. Takto si dovoluji tohoto našeho průvodce č. 1 hodnotit i přesto, že máme za sebou necelou jednu třetinu expedice. Pro CK Bubo Bratislava je velice perfektní a dá se říci nenahraditelný průvodce.
 
Vizitka účastníka naší Expedice Jižní Amerika 2011
Manželé Peter a Renáta Baškovci jsou z Bratislavy, Renáta 56 let je právnička, Petr má 62 roků a pracoval na Ministerstvu financí SR jako ekonom. Oba rádi cestují, tuto cestu plánovali delší dobu jako návštěvu a poznání dalšího kontinentu. Dosud byli v USA, Kubu, Thajsko, Egypt a vždy šlo o poznávací zájezdy. Největší cestovatelský zážitek Grand Canon a ABU Simbet. Moje poznámka je, že určitě patří mezi nejpohodovější a perfektní spolucestující, kteří mají smysl pro humor.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 44
Celkem: 3016192
Měsíc: 10013
Den: 1608