Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den první čtvrtek 27. srpna 2009

Obrazek

 

1.  den  27. srpna 2009  čtvrtek  l. týden  - do konce zbývá  31 dnů

 

Dřív než začnu psát tento deník, chci vzpomenout a poděkovat mým spolupracovníkům, kteří za mě podobu celého měsíce budou muset odvádět práci a pozdravit mého šéfa Mgr. Vladimíra Klimeše, který jistě bude celé moje dění a postupu expedice pravidelně sledovat zde na těchto stránkách. Tyto stránky jsou také k dispozici rodinám a známým ostatních členů expedice, které srdečně zdravím a přeji při čtení těchto řádků shovívavost, že ne vždy budou napsány spisovně, úplně a samozřejmě z mojí strany i osobně.

 

Ráno odjíždím z domova autobusem do Prahy, mám zabalené 2 ruksaky jeden  navážený na   18 kg a jako příruční zavazadlo mám další ruksak, který váží  dalších 11  kg. Ještě s sebou beru nejcennější malý kufřík, který obsahuje mininotebook Lenovo 41 78, digitální  fotoaparát Olympus SP-560UZ a také digikameru Panasonic – SDR-H-280. Před čtvrtou hodinou odpoledne v letištním terminálu 1 v Ruzyni se scházejí první účastníci expedice, některé znám z dubnového setkání v Brně. ObrazekCelkem je nás 6 zkušených žen cestovatelek a dalších neméně zkušených harcovníků co se týče věku, cestovatelských a osobních zkušeností a nejdůležitějším účastníkem je náš průvodce sice skoro nejmladší, ale zato s mohutným vousek, kterého nelze přehlédnout, vynikající fotograf Honza Košťál na kterého jako celá skupina dost spoléháme.

Než ještě přistaneme na území Číny  byl jsem informován z našich novin a proto uvádím následující informaci a proto ji uvádím zde. Poslední dobou jsem četl o Číně 15.srpna v Magazínu Práva je obsáhlý článek- Stane se říše nebes supervelmocí? A píše se zde Čína fascinovala Západ po staletí svou pěttisíc let starou kulturou a nikdy se mu zcela neotevřela, přestože se načas dostala do područí koloniálních mocností a Japonska. Její hluboký úpadek dokonaný řízenými katastrofami“velkého kormidelníka Maa“ vystřídal až v 80 letech rychlý ekonomický rozvoj, jaký planeta u tak velké země nepoznala. A letos, zatímco se vyspělé ekonomiky obávají záporných čísel, Světová banka očekává u Číny nárust 8%. Říše nebes zvládla perfektně loňskou olympiádu jak ekonomicky, tak i organizačně a sportovně. Dále se píše, že jakoby v přímém přenosu máme možnost sledovat dějinný přerod zaostalé rozvojové země v supervelmoc,……..

 

Třeba do zahájení šanghajské Expo v květnu 2010 město postaví sto nových stanic metra, a také staví čínský pavilon… Jak  je v závěru Čína to cestou na vrchol nebude mít tak jednoduché, jak by se mohlo z lesa mrakodrapů, zářících do noci Šanghaje, jevit. Lze předpovídat etnické střety mezi Číňany a Ujgury, nedostatek surovin apod. AS jaká bude skutečnost napoví třeba i pocity z naší cesty! 17.srpna 2009 byl článek v našich novinách (Právo)  „Čína je opět centrem světa a nejen podle oficiálního názvu Říše středu(Čung-kuo). Patří už do tří klíčových uskupení, což v souhrnu znamená, že bez Číny se už neobejde nic významného…. Čína disponuje se zásobami 2 bilionů dolarů …. a HDP i v době světové hospodářské krize bude v roce 2009  8% nárust! Čína je také největší držitel devizových rezerv na světě a v porovnání s Japonskem vlastní dvojnásobek a také Čína je největším věřitelem USA a jak se odhaduje , drží téměř polovinu svých devizových rezerv v dluhopisech americké vlády….. v tomto duchu hovořil americký prezident Barac Obama.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lucie - Zajímavost

Čest práci. Mám pro Vás tip, je to unikátní finta, jak snadno vydělat peníze - skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času... Já si takto přivydělávám již od ledna a nemám slov, jak snadné to je :) Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak toho využívám na maximum.. A tohle všechno znám z www.CervenaCerna.cz

Franz Porizka - Bacha sleduju Te !!

Zdar cestovateli. Toz sleduji ty Tvoje stranky a poslusne hlasim - DOBRY !!
Sice sis nemusel tolik splhat u Lade Klimese v tom prvnim prispevku, no ale je to preci jen sef, tak se to snad hodi :-))
Chtelo by to trochu vic fotek a kdyz to pujde tak nejaky pekny mistni baby, at se nemusim divat jen na nezivou prirodu a pamatky :-)
Toz se snaz a fot jak o zivot a cus.

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 26
Celkem: 3044302
Měsíc: 38121
Den: 1899