Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den pátý pondělí 31. srpna 2009

5.  den  - 31.  srpna 2009  pondělí – do konce zbývá  27 dnů

 

         Na Náměstí nebeského klidu, která má velikost asi  40 hektarů a 2 km dlouhé jsme prohlédli celé náměstí-Národní muzeum se opravuje, dále mauzoleum Mao´ce Tunga, budovu ústředního výboru Komunistické strany Číny a první budovu už bývalého císařského Zakázaného města,kde byla tribuna a zde se konají vojenské přehlídky a nyní1 měsíc (5.října 2009)zde se budou konat veliké oslavy 60.výročí založení ČLR a vše se na tito oslavu již kolosálně připravuje.

 

         Druhá úžasná prohlídka byla celého komplexu Zakázaného města, které je složeno z celého komplexu budov- císařského sídla, sídla císařovny, míst, které sloužily pro služebnictvo, císařské úředníky, eunuchy a konkubíny.Tento císařský komplex , měří asi 260 hektarů a jsou zde náměstí i pro 100 tisíc osob, ale také sice malá přesto překrásná zahrada s altánky a úžasným výzdobem různých kamenů, soliterů a dřevin , jeskyní  . Zajímavé jsou budovy i tím, že jsou vystavěny samozřejmě ze dřeva,krásně zdobené a malované a mnohdy i pozlacené,v celém Zakázaném městě je celkem 9999 místností,kdy se počítají i sály, které jsou dělené sloupovým. Úžasná podívaná končila vyhlídkou na celý komplex Zakázaného města z uhelného vrchu z poslední svatyně. Zakázané místo je celé obehnáno vodním příkopem širokého 50 metrů. V jednotlivých svatyních jsou trůny pro císaře, císař byl nošen služebnictvem. Aby byla aspoň trošku zabezpečena požární bezpečnost budov jsou vedle budov veliké bronzové lité kotle, které byly napuštěny vodou, v zimě se pod nimi topilo.

 

        Další dnešní zastávka byla v komplexu čínských buddhistů- byla to také kolosální rozsáhlá zahrada s budovami podle různých odborností se sochami buddhů a lidé se zde modlí a zapalují vonné tyčinky velikého množství, tak, že celé velké okolí voní po kadidlech.

 

        Kostel konfuciů byla obdoba toho co jsme viděli předtím, pro mě byla zvláštní tím, že na jednu misku z porcelánu  mě zde namaloval portrét během 1 minuty.

 

        Poslední zastávka byla v komplexu olympijském, koupili jsme si zlaté olympijské medaile, prohlédli vlaštovčí hnízdo- olympijský stadion,kde se konalo zahájení, ukončení OH a většiny sporty lehké atletiky a snad i fotbalu. Cestování bylo metrem, pěšky, ale motorovými rikšami. To už jsme si jeli na ubytovnu pro všechny věci, kterých nám ještě přibylo a taxíky s menším nedorozuměním jsme se přepravili večer na vlakové nádraží a v 21,30 hod odjíždíme lůžkovým vlakem do Xianu - tato cesta trvá asi 12 hodin.

 

         Účastníkem v našem kupé je i Pepa Rasocha z Nového Boru, má 65 let, je kliďas k pohledání, milovník koní, závodník a rozhodčí parkuru, závodil ještě v roce 2002, vlastnil koně a vychovává k parkuru nové závodníky, je rozvedený má 2 dcery s kterými udržuje dobré styky. Účastnil se dokonce Velké  liverpoolské steeple chase, byl v Egyptě a různě v Evropě.

 

       Dalšími účastníky jsou doktoři medicíny – stomatologové - manželé Mirek a Růženka Šafaříkovi z Prahy. Mirek má 28 let narodil se v Jižních Čechách, ale od mala je v Praze, sportuje až příliš - fotbal, florbal, ale hlavně pasivně všechny sporty v televizi, miluje psa, jeho žena Růženka- nejkrásnější jméno na světě je stejně krásná jako tato kytka a krásu přebírá i od 15 vzrostlých kytek v malém Pražském bytě , chová a miluje želvu, kterou Mirek nemá rád a ona nesnáší jeho psa, oni dva tedy Mirek a Růženka se v této zelené džungli mají rádi a snad se budou i nadále, aby z toho vzniklo děťátko- budoucí stomatolog. Růženka je nejmladší a nejkrásnější účastnice expedice mladá pouze na 27 let, náruživá plavkyně a asi miluje i ostatní sporty kromě těch,co miluje Mirek- fotbal. Pochází z Koclířova u Svitav. Růženka ráda vaří všechno co Mirkovi chutná.

 

          Mezi naše další účastnice patří i rodilé sestry Olinka Kamasová  z Frýdku Místku vdova 64 let,má 2 syny 4 vnoučata a zájmy jsou od každého něco.Anička Klimková je o 2 roky starší žije ve Valašském Meziříčí, Anička je sportovkyně Nepálu už jednou byla , obě jsou horalky, mají procestovaný svět,naprosto bezkonfliktní a moc hodné.Anička je vdaná se 2 syny.

 

           Vlak je 600 metrů dlouhý a z Pekingu do Xianu  při krásné tiché cestě dojedeme ráno v 8,25 hodin.

 
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 51
Celkem: 3017087
Měsíc: 10908
Den: 2126