Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přeplavba Atlantiku "La Grace" 2012

Přeplavba Atlantiku na replice pirátské lodi 
 
„La Grace“ 2012

292353-original1-w253u.jpg

Vážení a milí přátelé,

mých cestovatelských stránek pro rok 2012 je největší událostí přeplavba Atlantiku na replice korzárské lodi „La Grace“ , která se uskuteční z přístavu z Dominikánské republiky Santo Domingo do Azor od 30. 4.2012 do 26. 5. 2012 a dále se pokračuje po krátkém přistání na doplnění jídla a pitné vody do Gibraltaru, kde by loď měla zakotvit dne 9. června 2012.

img_7256.jpg

 
La Grace je replika plachetnice z druhé poloviny 18. století a podle historických podkladů se takto jmenovala loď prvního českého námořníka Augustina Heřmana. Ten nejprve ve službách holandské Západoindické společnosti přeplul několikrát Atlantik. Po osamostatnění začal s La Grace přepadat španělské obchodní lodi a později se stal největším vývozcem tabáku v Americe.
 

petit_tabac_920.jpg

Loď La Grace byla vyrobena v Egyptě a začala se stavět na konci roku 2008. Slavnostně byla spuštěna na vodu 5. prosince 2010 a pokřtěna v řeckých Aténách. V roce 2011 proplula Rudé moře, Středozemní moře a poprvé Atlantik do Karibské oblasti Malých Antil. Zde sloužila jako výletní loď na komerčních plavbách po krásných korálových ostrovech. V březnu 2012 měla první nehodu u Dominikánské republiky, když v bouři narazila na ztracený kontejner v moři a způsobila si díru do lodi- následně byla vytažena z vody a provádí se oprava díry a odstranění všech nátěrů a provedení nátěrů nových včetně lakové ochrany lodi.
 
Technické údaje této lodi:
Délka mezi vazy – 23,8 m
Celková délka - 32,3 m
Šířka - 6,06 m
Ponor – 2,8 m
Výtlak – 125 t
Plocha plachet - 364 m2
Výška stěžňů – 25 m
Pomocný naftový motor - 375 HP
Nádrže na naftu – 4 t
Nádrže na vodu – 6 t
Posádka – max. 37 mužů
 
Přeplavbu Atlantiku po dobu 6 týdnů vykoná asi 16 lidí, spojenou s výukou tradičního námořního řemesla a jeho hrdých tradic a budou tuto loď řídit a obsluhovat. Plavbu budu absolvovat společně s kamarádem, s kterým jsem podnikl expedici Jižní Amerika v roce 2011 Jaroslavem Šlebodou – Jadrem z Kežmarku. Do jaké míry se dostanou zážitky z této plavby zde na tyto stránky ještě nevím, ale jistě budeme psát denně svoje zážitky a ty se snad dostanou ke svým čtenářům. Odlétáme 23.4.2012 do New Yorku a po více jak 50 dnech se snad dostaneme živí a zdrávi domů.
 
Luďa Hartl - dobrodruh

lagrace_logo.jpg

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Atlantik La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Milan - Ahoj Luďo

Až teprve teď se dostávám k pravidelnému sledování vaší plavby. Je to určitě nádherná a dobrodružná cesta. Přeji, aby jste ji ve zdraví přežili. Nikdy bych nevěřil, že člověk z okruhu mých známých, suchozemců, se pustí do dobrodružství ve vodním světě.
Šťastnou plavbu.

Luďa Hartl - Re: Ahoj Luďo

Milane, zdravím Tě, šťastně už jsem ukončil předčasně plavbu na Azorech, které patří Portugalsku. Nevím který Milan jsi, bylo by dobré vždy napsat svoje příjmení. Těší mě, když se někdo v komentáři takto vysloví jako Ty,moc to pomáhá při uskutečňování dalších mých cest. Ještě jednou díky Luďa

Franta - ahoj cestovateli

Fakt krásné přeplavba Atlantiku bude, škoda, že k takovému cestování se nedostanu, mám totiž velmi málo odvahy. Toto vyžaduje obrovskou vůli i odvahu. Budu držet palce, vrať se zpět. F.

Luďa Hartl - Re: ahoj cestovateli

Franta- asi vím o koho jde, nicméně zdravím v době, kdy už jsem se dostal z Azor do Evropy. Díky za sledování. Luďa

Luďa Hartl - odpověď

Milý, nebo milá Simi, vůbec netuším kdo jste, nebo jsi. Děkuji za držení palců na tak dlouhou dobu celkem 6 týdnů- to snad se ani nedá tak dlouho vydržet, nicméně jsem velmi potěšen, že mi a všem nám na překrásné lodi La Grace přeješ návrat domů ve zdraví- a toto budeme jistě všichni potřebovat. Ještě jednou díky. Luďa

Simi - Re: odpověď

Jsem neznáma s krásným úsměvem:)) To jenom pro připomenutí:)))

Loď La Grace je opravdu nádherná a doufám , že i plavba bude také, tak příjemná, ikdyž opravdu velmi dlouhá po dobu 6 týdnů - nezávidím, ale vy to zvladnete a ještě jednou přeji hodně štěstí a pěkný návrat.

Simi

Simi - Přeplavba Atlantiku "La Grace" 2012

Přeji příjemnou plavbu a držím palce, aby byl navrat domů ve zdraví:)))

Luďa Hartl - odpověď na komentář "obdiv"

Slečno nebo paní Veroniko z Prahy. Děkuji za obdiv k mému cestování a za dotaz zda mám dost peněz k tomuto cestování - tedy ono zase takové cestování není finančně až tak náročné- ono tyto peníze , které já mám pro cestování, třeba každoročně někdo jiný prohraje v automatech či sázkách někdo je vykouří , propije či prodroguje a možná ještě mnohem víc peněz, jak mi stojí ty moje výlety za poznáváním vzdálených koutů Světa. Je to jen otázka priorit jak kdo a na co je využívá - všechno také kromě peněz stojí mě i jistá nezbytná příprava, plánování, vybírání těch nejlepších a nejlacinějších možností. Tedy toto asi vše k Vašemu dotazu a jinak Vám děkuji, že nám budete při plavbě přes Atlantik držet palce a já i můj kamarád Jadro z Kežmarku, budeme rádi posílat na tyto stránky nějaké svoje zápisky bude-li to alespoň trošku možné. Velmi si vážíme všech našich přátelů , příznivců a mezi nimi i jste zařazeni i Vy . Chci, aby tyto stránky sloužily i třeba jako návod k následování. Ještě jednou díky za komentář.
Luďa Hartl

Veronika Žáková Praha 4 - obdiv

Vážený dobrodruhu, obdivuji Vás, že toho stíháte tolik, asi máte dost peněz, že tolik zajímavého nacestujete. Nedovedu si představit 6 týdnů na lodi, budu se těšit na Váš cestopis z přeplutí Atlantiku a budu držet palce. Moc děkuji za tyto zajímavé informace. Zdraví Veronika

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 66
Celkem: 3018073
Měsíc: 11894
Den: 2624