Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEW YORK - DEN TŘETÍ

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Puvabná“
DEN TŘETÍ - NEW YORK

img_7842.jpg

 

      Středa 25. dubna 2012 - 3.den, do konce zbývá 47 dní           New York – nalodění na La Grace za 5 dnů

 
Jsme třetí den zde v tom zvláštním městě, které se vyznačuje mnoha legendami, jsou zde i na tohle město rozporuplné názory, je opravdu jiné, pulzuje zřejmě jiným životem jak ostatní města. Je to město veliké vystavěné zřejmě jiným způsobem a zcela jinou architekturou, snoubí se tu historie vzniku města i její současnost, okázalost, technická vyspělost i problematika současného vývoje USA.
img_7700.jpg
Město je vystavěno převážně z rodinných domků téměř v pravidelnosti ulic, tyto domky jsou typické pro toto město s uliční fasádovostí, ale také různými stavebními směry vesměs třípodlažní s velmi malou vzájemnou odstupovostí, některé velice dobře renovované, jiné moc neudržované a zanedbané i třeba s rezavými balkony jejich vzájemném propojením požárními schody z uliční strany. Jednotlivé ulice pravidelných tvarů lemují chodníky a místní komunikace s jednosměrným, či obousměrným automobilním provozem, rozvod elektřiny je téměř zásadně veden trošku chaotickým způsobem sloupy a přípojkami. Město samotné není jen pouhá rovina, nicméně stoupání není příliš veliké. Pořádek také není všude perfektní, ale takové velkoměsto a stará zástavba příliš možnosti také nedává.
img_7835.jpgČást Manhattanu – výškových mrakodrapů je také zcela nenapodobitelný, jsou zde výškové budovy různých výšek, velikostí a tvarů, jsou zde mrakodrapy s věžičkami, ale i rovnými střechami, různě kaskádovité, dokonce všechny nemají společnou uliční stavební čáru, některé jsou příliš neudržované, jiné ano, některé jsou fasádově skleněné, jiné typické úzké s okny, některé vzdálené od sebe navzájem, jiné těsně přilepnuté na sebe. Prostě Amerika jaksi ji může každý představit sám podle svojí představy a podle velkého množství fotek, které každý jistě zná. Je zde na každém kroku okázalost, bohatství, ale také chudoba, některé části Manhattanu jsou architektonicky a pohledově perfektní, jiné ne- prostě je zde možné spatřit to typickou všehochuť Ameriky.
 
Metro je zde velmi staré, zvláštní, velmi využívané přeplněné, jednotlivé stanice jistě technicky složité, jezdí zde soupravy expresní, které jezdí rychleji a nezastavují v každých stanicích, jiné obráceně, jsou zde různě komplikovaně vedené jejich trasy a ne všem je toto metro přehledné, ale zase jejich nepřetržitý provoz a jejich údržba jistě způsobuje mnoho starostí a problémů. Prakticky veškerá doprava se odehrává v metru a pomocí všude přítomných žlutých taxíků, které ve většině jsou již hybridní či elektroautomobily a také jsou i k vidění školní autobusy a velmi zřídka luxusní limuzíny.
Velikostně je město rozsáhlé komplikované, ale asi i jednoduché, ale zcela nenapodobitelné a proto tak zvláštní.

lagrace_logo.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Atlantik La Grace 2012 - NEW YORK 1. část

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 41
Celkem: 3017904
Měsíc: 11725
Den: 2554