Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN TŘINÁCTÝ - LA GRACE – 5. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN třináctý – Mořeplavci

_mg_8423.jpg

Sobota 5. května 2012 - 13.den, do konce zbývá 37 dní
La Grace – Mořeplavci
 


Cesta lodí se možná zdá být jednotvárná, ano do jisté míry zcela určitě. Ještě předevčírem zde bylo slyšet poryvy rozrážení hladiny naší lodí, dále neustálé praskání a vrzání této dřevěné lodi, byl zde neustále vítr, díky za něj, protože poháněl tuto loď, ale toto se zásadně změnilo a věříme, že vítr a loď s plachtami se bude bezhlučně sama prodírat oceánem.

 

_mg_8417.jpg
Zajímavý a nikde neopakovatelný je východ i západ slunce, noční obloha s měsícem a hvězdami. Ale zatím kromě několika delfínů jsme neviděli a také nechytili žádné ryby, kromě jediného poletujícího asi ztraceného ptáka se zajímavými tvary křídel, vůbec nic z ptačí říše. Zatím jsme také bohudíky nezažili bouřku, ale předevčírem v noci ve velké dálce přece byla. Nikde jsme ani na obzoru nezahlédli něco zajímavého, žádná loď pouze včera chvíli kroužil tropikan- bělošedý pták s úzkou kormidlovou perutí, ale i ten za chvilku zmizel. Byla vidět bójka, nikdo neví, co znamenala, jestli to nebyl jen volně pohybující balon. Jinak obdivuji temně modrou barvu oceánu a při odlesku slunce nádherně se světélkuje, takže i toto je zvláštní nevšední ba i kouzelné.

Ještě k tomu, jak snášíme dosavadní plavbu - Jarek asi nejhůře z nás, kuchařovi také není nijak skvěle a drobné obtíže má zřejmě každý i ten zkušený mořeplavec. Dost pomáhá ležení, spánek máme trhavý neklidný. Zvlášť tady na přídi rozrážení vody je velmi agresivní a hlučné, také neustálé houpání v příčném podélném směru je zřejmě větší jako na zádi. Neklidné spaní vyvažujeme jeho délkou, většina většinu času proleží a soustřeďuje se na svou šichto - službu. Nyní naše trojice v kormidlování se střídá po půl hodině vždy pravidelně a ostatní dva jsou poblíž, pro případ, kdyby něco nečekaného se vyskytlo.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 32
Celkem: 3044430
Měsíc: 38226
Den: 1927