Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN TŘICÁTÝ ŠESTÝ - LA GRACE – 28. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN třicátý šestý – Muž přes palubu

_mg_8390.jpg

Pondělí 28. května 2012 – 36.den, do konce zbývá 14 dní,
La Grace – Muž přes palubu
 
 


Dnes začínáme už 30 den na palubě lodi La Grace a po celou dobu od vyplutí jsme neviděli žádnou pevninu, jenom nás míjela před týdnem jedna anglická plachetnice – jachta a několik lodí jen na obzoru. Už sice dávno jsme měli být na Hortě - ostrovu Azor, který patří Portugalsku, ale dobrý zadní vítr nás nakonec dnes přiblížil. Začínáme šestý týden našeho letošního mimořádného dobrodružství, jsme téměř měsíc uprostřed mohutného oceánu Atlantického a stále si zvykáme na poryvy větru a tím veliké kývání lodi, na náklony lodi na pravobok i levobok, podle toho, z které strany fouká vítr. V přídi, kde máme kajutu navíc, je slyšet neustálý hluk valící se a rozrážející vlny oceánu praskání a kvílení dřevěné konstrukce lodi a toto vše má za následek, že neklidně spíme, probouzíme se, lokty a klouby máme odřené, nebo otlačené od kymácení našich spících těl o zábrany na postelích. I toto je zkušenost, kterou může získat jen člověk plavící se tak dlouho přes moře. Měsíc na palubě je dostatečný čas, abychom si přivykli, důležité je že zatím naštěstí nedošlo k žádnému těžšímu zranění některého z pasažérů lodi La Grace.

_mg_8445.jpgS netrpělivostí celý měsíc čekáme, jestli to bude dnes večer nebo zítra ráno, kdy vstoupíme na pevninu.

Je večer 8,20 hod místního času, je téměř tma, těsně jen několik mil před Azorským ostrovem, kam by se mělo doplout asi velmi brzy ráno příštího dne do přístavu města Horta. Stala se velmi nepříjemná událost „ Muž přes palubu“, kterou nechci více konkretizovat, jak tímto stručným sdělením:

Na zadní palubě při naší wachtě došlo ze strany posádky k příkazu skasat plachty a pokračovat v plutí pomocí motoru. Zadní vratiplachta se bez skasání z vychýleného pravobokového směru po uvolnění vlivem síly větru obrovskou rychlostí přesunula přes horní palubu na druhou stranu a několik z nás se muselo sehnout, aby nárazem nebyli zranění či zabiti. Jeden z mladých kadetů (nechci sdělovat další informaci, kdo to byl) byl při tomto neočekávaném prudkém pohybu svržen do moře. Naštěstí společně s ním bylo odhozeno lano, kterého se tento nešťastník zachytil a tím si zcela bezpečně zachránil svůj život jen jeho duchapřítomností, jeho velkou fyzickou zdatností i obrovským štěstím. Rozjetá loď se nedá snadno zastavit i otočit. Byl mu svržen záchranný kruh se svítící bójkou, které se zachytil a byl přitažen ke schůdkům na levoboku a vytažen z vody.

Tato nepříjemná událost přispěla k rozhodnutí některých z nás, že předčasně zítra opustíme loď a už nepoplujeme druhou část přeplavby z Azor do Gibraltaru. Dalším důvodem nepoplutí je časová ztráta- zpoždění oproti plánu a nemožnosti ztrátu dohnat.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 33
Celkem: 3043798
Měsíc: 37619
Den: 1796