Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN JEDENÁCTÝ - LA GRACE – 3. KVĚTNA 2012

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN jedenáctý – Směr Azory

_mg_8396.jpg

Čtvrtek 3. května 2012 - 11.den, do konce zbývá 39 dní
La Grace – Směr Azory
 


Služba na palubě je i zajímavá. Každý den 2 tříhodinové služby ve větru se dají ustát, v noci je to sice horší v tom, že je tma a není příliš dobře vidět na postavení plachet, ale přes den zase svítí sluníčko, je tepleji. V noci jsou krásně vidět hvězdičky a měsíc, ale lze spatřit i meteority, které letí z jiných planet k naší Zemi.

Zmíním se ještě o kuchaři a jídle. Ivo je velmi zkušený námořník a kuchař, připravuje snídani, oběd a večeři a vše je chutné, na jídlo svolává všechny na střední palubu, kde se jí, když neprší a zatím toho deště jsme bohudíky mnoho nezažili, což je velmi dobře.

_mg_8412.jpgDnes jsem dostal první SMS, takže všechno funguje jak fungovat má. Na předešlé přeplavbě přes Atlantik na konci loňského roku opačným směrem byly na palubě 2 ženy a jsem vcelku rád, že jsme zde jen chlapi, ženy vždy v mužské společnosti se projevují jinak i trošku neočekávaně.

Dnes jsme měli odpolední šichtu od 3 do 6 hodin, byla zvláštní tím, že na pravoboku asi jednu hodinu se objevovali delfíní a každý toužil po dobrém snímku a já dřímal celou hodinu kormidlo. Když se kroutí snad metr velikým dřevěným kormidlem i když kladkami se pohyb přenáší na vlastní kormidlo, není to lehká práce, protože se musí kontrolovat směr a napjatost plachet, snad i z toho budu mít mozoly. Dnes po půlnoci od 2 hodiny máme zase službu. Naše trojice už se sehrála, ale včera přece drobný problém nastal a to ten, že jsme s bocmanem Jirka a já upevňovali kotvu, která se uvolnila a štípala při velikém kymácení přední bok lodi. Jirka si odřel článek prstu, a proto jsme ho nechali trošku odpočinout, včera také poprvé měl s Oldou mytí všech tří palub lodi.

Tato noční služba byla vcelku dobrá, z pravoboku nádherně svítil měsíc, je téměř v úplňku, takže krásně bylo vidět na plachtu. Ale tato situace byla jen z večera, poté se dostala loď do oblačnosti, měsíc byl překryt mraky a svítily jen hvězdy přímo nad lodí. Překrásný byl průlet meteoritu napříč oblohou, jen se zdá, že noční obloha vykazuje mnohem více nádhery než u nás. Je to způsobeno asi i jiným neosvětlením, průzračností a čistotou ovzduší, také oceán mění barvy, například včera byl temně inkoustově modrý a od měsíčního osvitu světélkující a toto všechno rozráží tato nádherná loď na jejichž palubě je celkem 15 námořníků usilující překonání a zdolání jeho vzdálenosti která je mezi Amerikou a Evropou.

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 42
Celkem: 3044970
Měsíc: 38655
Den: 2034