Jdi na obsah Jdi na menu
 


DEN DESÁTÝ - LA GRACE směr Azory

Proplutí Atlantiku z Ameriky do Evropy nádhernou replikou
historické pirátské plachetnice z 18. století
„La Grace“, což znamená - „Půvabná“
DEN DEsátý – Směr Azory

_mg_8352.jpg

Středa 2. května 2012 - 10.den, do konce zbývá 40 dní

La Grace – Směr Azory

 

Jsou rozepsány služby, takzvaný wachtl, nebo wachta - celkem do služeb je zapsáno 11 kadetů a to 3x 3 členné služby se službami po 3 hodinách a jedna je dvoučlenná na 2 hodiny

Služba I- Olda Staněk,nejstarší a nejzkušenější, Mikuláš Sova, vesměs žijící v Anglii, Jonas Beclen z Německa

Služba II – naše wachta : Petr Soukup, Jiří Tlustoš, Luďa Hartl
Služba III – Roman Lahoda, Petr Novák s tělesným handicapem a Jaro Šleboda ze Slovenska
Služba IV- Pepa Oškera, Michal Novák- toho času žijící v USA

Nezařazeni jsou: Martin Stikar- kapitán lodi, Viktor Neumann- bocman, Ivo Pokluda – kuchař, Josef Storzer -  lodník - práce všeho druhu.

_mg_8432.jpg
Navíc kapitán a bocman  nás kadety neustále stráží, aby se něco nestalo s lodí, totiž kormidelník musí sledovat kurz lodi, sílu větru, směr větru, postavení kormidla, ale také plachty, aby vítr se nedostal z druhé strany- to by loď převrátil. Zatím za těch mílo dní k žádné kolizi nedošlo a dojít nesmí. Když se to spočítá, tak každý z nás kadetů, krom jiné práce odkormidluje asi 2hodiny, není to až tak těžká práce, ale velmi zodpovědná.


Přeplutí Atlantiku podle vyjádření kapitána je mnohem složitější směrem z Karibiku do Evropy, protože vesměs fouká méně příjemný vítr. Plujeme už třetí den, za dosavadní dny jsou zkušenosti různé- nejdříve chytl mořskou nemoc Jarek Šleboda, potom jsem ji prodělal i já a vlastně 24 hodin se nedalo pozřít ani trochu jídla, protože by okamžitě šlo ven. Nejhorší je, že nikdo neví, jak dlouho tato nemoc potrvá a jak silné budou její účinky. Částečně pomáhá Kinedril , ale i ležení v posteli je mnohem lepší jak když se chodí po palubě.

Dlužno říci, že vítr je velmi silný a loď rozhoupe do velikých podélných houpanců v příčném směru, loď je stabilně nakloněna 10. až 15. stupni, ale výkyvy se i zde projevují a to i kolem 30 stupňů, proto je velice složité se pohybovat na palubách, ale chodit se musí, ale s největší opatrností. Mořská nemoc snad postihla každého, ale její intenzita byla různá- někdo jídlo okamžitě odevzdal moři, někdo jen velmi složitě se ovládal a velmi obtížně zastával práci, kterou máme vykonávat.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Foto z přeplavby ATLANTIKU - La Grace 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kiktty18 - Paráda

Nazdar bazar! Letos koluje po internetu zajímavá možnost přivýdělku, skvělé na jaro, když je hodinka, dvě času :-) Už od začátku ledna si takto sama přivydělávám a je to až neuvěřitelné! Stamiliony tím nevydělám, ale i tak, dokud můžu, tak to dojím, co to jde. Je to z návodu www.CervenaCerna.cz

 


Poslední fotografie




Archiv

Kalendář
<< březen / 2024 >>


Statistiky

Online: 52
Celkem: 3016643
Měsíc: 10464
Den: 1890